LEO VROMANTOREN

Gouda

De Leo Vromantoren is het eerste bouwwerk van een reeks nieuwe bouwwerken in Gouda Oost. Er is namelijk een nieuwe fase voor de wijk aangebroken. Het plan is om de wijk een nieuwe uitstraling en imago te geven. De uitdaging van de wijkvernieuwing is om Gouda Oost een bestemming te maken waar je graag komt, graag gezien wordt, graag wilt wonen en/of graag wilt ondernemen. De Leo Vromantoren moest daarom ambitie uitstralen en een eigen identiteit hebben. De toren zal samen met een andere toren de nieuwe entree van de wijk vormen.

De toren heeft een 2-laagse plint met onder andere de hoofdentree en bergingen en telt verder 9 lagen met elk 4 woningen. De ontsluitingskern ligt in het hart van de plattegrond zodat een alzijdig gebouw met rondom woonprogramma kan worden gerealiseerd. De toren heeft daardoor geen voor of achterkanten. De riant buitenruimtes liggen binnen de contouren van de woontoren, op vier hoeken voor gunstige bezonning en voor vrij uitzicht naar de Hollandse IJssel of Gouda met historische binnenstad.
In de rijk gedetailleerde gevel is gebruik gemaakt van Janinhoff gevelsteen en architectonisch beton. Omdat de toren op de grens van natuur en stad staat, is gekozen voor een lichte kleur steen waarvan de Fluss-zijde zichtbaar is in de gevel, wat ervoor zorgt dat de toren meekleurt met de omgeving, zowel bij dag en avond als per seizoen.

Leo Vroman is een icoon uit Gouda, een ereburger en zijn werk inspiratiebron voor het gebouw. Hij stond bekend als dichter, maar was ook kunstenaar en bioloog. Tekeningen van Leo Vromen zijn genomen als uitgangspunt voor de decoratie van de gesloten plint en de glazen hekwerken langs de balkons. Zijn tekeningen zijn geinspireerd op de natuur, wat toepasselijk is voor de toren die op de grens van natuur en stad staat. De toren draagt als ode aan Leo Vroman zijn naam.
Door een icoon te kiezen als inspiratiebron en het wooncomplex een duidelijk herkenbare uitstraling mee te geven, onstaat een meerwaarde voor de wijk. Een bijzondere sprong voorwaarts.

OPDRACHTGEVER:
Woonpartners Midden-Holland

LOCATIE:
Gouda

PROGRAMMA:
Woning

ADRES:
Sportlaan

BVO:
4.700 m² + 2.900 m²

PERIODE:
2016

PARTNERS:
Van Wijnen Stolwijk (aannemer)
Swinn (constructeur)

ALLE PROJECTEN