LEO VROMANTOREN

Gouda

De Leo Vromantoren is het eerste bouwwerk van een reeks nieuwe bouwwerken in Gouda Oost. Er is namelijk een nieuwe fase voor de wijk aangebroken: een toekomst bestendige wijk met een nieuwe uitstraling en imago. De uitdaging van de wijkvernieuwing was om Gouda Oost een bestemming te laten zijn waar je graag komt, graag gezien wordt, graag wilt wonen en/of graag wilt ondernemen. De Leo Vromantoren moest daarom ambitie uitstralen en een eigen identiteit hebben. De toren vormt inmiddels samen met de Georgine Sanders toren de nieuwe entree van de wijk vormen.

De toren heeft een 2-laagse plint met onder andere de hoofdentree, bergingen en 3 appartementen, waarboven 9 bouwlagen met elk 4 appartementen. De ontsluitingskern ligt in het hart van de plattegrond zodat een alzijdig gebouw met rondom woonprogramma kan worden gerealiseerd. De toren heeft daardoor geen voor of achterkanten. De riant buitenruimtes liggen binnen de contouren van de woontoren, op vier hoeken voor gunstige bezonning en voor vrij uitzicht naar de Hollandse IJssel of Gouda met historische binnenstad.
In de rijk gedetailleerde gevel is gebruik gemaakt van Janinhoff gevelsteen en architectonisch beton. Omdat de toren op de grens van natuur en stad staat, is gekozen voor een lichte kleur steen waarvan de Fuss-zijde zichtbaar is in de gevel, wat ervoor zorgt dat de toren mee kleurt met de omgeving, zowel bij dag en avond als per seizoen.

Leo Vroman is een ereburger uit Gouda en zijn werk inspiratiebron voor het gebouw. Hij stond bekend als dichter, maar was ook kunstenaar en bioloog. Tekeningen van Leo Vromen zijn genomen als uitgangspunt voor de decoratie van de gesloten plint en de glazen hekwerken langs de balkons. Zijn tekeningen zijn geïnspireerd op de natuur, wat toepasselijk is voor de toren die op de grens van natuur en stad staat. Met zijn naamvoering is de toren een eerbetoon Leo Vroman en een inspiratie voor de wijk.

Leo Vroman Wikipedia

OPDRACHTGEVER:
Woonpartners Midden-Holland

LOCATIE:
Gouda

ADRES:
Sportlaan

PROGRAMMA:
39 appartementen (20 x 3-kamer en 19 x 4-kamerappartementen)

BVO:
4700 m²

PERIODE:
2013 – 2017

PARTNERS:
Van Wijnen Stolwijk (aannemer)
Swinn (constructeur)
Studio Bouwhaven (bouwmanagement)
Nelissen ingenieursbureau (installatie advies)
Nieman raadgevende ingenieurs (brand technisch advies)

ALLE PROJECTEN