VOCO HOTEL KNEUTERDIJK

Den Haag

Halverwege het Binnenhof en Paleis Noordeinde bevindt zich de voormalige Haagse vestiging van de Rotterdamsche Bankvereeniging. Dit gebouw uit 1923 is een ontwerp van H.F. Mertens, tevens architect van het Rotterdamse HAKA-gebouw en de voormalige ABN-Amro aan de  Coolsingel. De eclectische en imponerende gevel is rijk geornamenteerd met beelden uit het atelier van Hildo Krop. Medio jaren ‘90 is het pand echter ingrijpend verbouwd: de gehele achterbouw is daarbij gesloopt en alleen de voorbouw bleef staan. Aan de achterzijde verscheen een nieuw, modern complex met een kelder, de huidig Parkeergarage Noordeinde. Toen in 2016 ABN-Amro de Kneuterdijk verliet kon de bestemming gewijzigd worden naar hotel.

In opdracht van de ontwikkelaar en eigenaar van het pand, UBM Development AG, is Eentien Architecten verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie van historisch bankgebouw naar 4-sterren hotel. Deze complexe opgave is een brede teaminspanning, waar onder andere constructie, veiligheid, BREEAM-certificering en natuurlijk de inpassing van het hotelprogramma een boeiende puzzel vormen.

Architectonisch zijn er genoeg uitdagingen: Hoe kan de statige en intimiderende bankarchitectuur van de voorgevel de gastvrijheid uitdrukken die bij een hotel hoort? Hoe kan de ‘90s corporate look’ worden omgevormd naar een prettig en huiselijk interieur? Bovendien zal het nieuwe hotel een verbinding vormen tussen de statige Kneuterdijk en het chique Noordeinde. Onder een nieuwe luifel in het natuursteen kader komen gasten in een koepelvormige vestibule, een verwijzing naar het verleden, alvorens het hotel te betreden. Na de receptie, de lobby in het 25 meter hoge atrium en het restaurant volgt de tuin, die op zijn beurt via een onderdoorgang weer uitkomt op het Noordeinde. Deze gevarieerde sequentie biedt de kans om het hotel als ‘verborgen’ publieke ruimte meer te laten zijn dan haar 220 kamers. Het project is momenteel in uitvoering.

Het voco hotel opent eind 2020.

OPDRACHTGEVER:
UBM Kneuterdijk BV

LOCATIE:
Den Haag

PROGRAMMA:
Hotel

ADRES:
Kneuterdijk 8

BVO:
16.000 m² transformatie

PERIODE:
2018-2020 

PARTNERS:
Pieters Bouwtechniek
Valstar Simonis (installatie-advies)
Peutz (bouwfysica en brandveiligheid)
Build2live (BREEAM advies)
Bohemia (interieurontwerp)

ALLE PROJECTEN