VOCO HOTEL KNEUTERDIJK

Den Haag

Aan de Kneuterdijk in Den Haag staat het voormalige ABN-AMRO gebouw uit 1923, naar ontwerp van architect Mertens. Dit zustergebouw van de ABN-AMRO aan de Blaak in Rotterdam kenmerkt zich door haar eclectische, travertin gevel en rijke en uitbundige beeldhouwwerken van Hildo Krop. In de jaren ‘90 is achter deze gevel een rationeel, atriumgecentreerd kantoorblok gebouwd.

Aan Eentien Architecten de opgave om de transformatie van een statig en streng bankgebouw naar een gastvrij en luxe hotel te ontwerpen. Het concept was om vanaf de voorgevel, met een sequentie van ruimtes en sferen, een fysieke verbinding te leggen met het Noordeinde. Enerzijds om ‘traffic’ te genereren, maar zeker ook om de informelere tuinkant van het gebouw toegankelijk te maken voor een groter publiek dan alleen de hotelgasten.

De voorgevel heeft minimale ingrepen gehad. Ten eerste de bescheiden luifel, die van binnen uit, zonder het travertin te raken, naar buiten steekt. Om via de monumentale voorgevel een groot hotel (220 kamers) te kunnen expediëren, klapt een deel van het natuursteen bij wijze van deur open. Op die manier zijn in gesloten situatie geen ingrepen zichtbaar.

Daarnaast hebben we binnen de bestaande gebouwencontour een maximaal aantal 4-sterren kamers weten te realiseren. Onder andere is het dak van de begane grond op diverse plaatsen weggezaagd om patio’s te creëren. Deze geven niet alleen een aantal bijzondere patiokamers daglicht, maar ook de kantoren en het restaurant profiteren enorm van deze ingreep.

Tot slot hebben we, door op de bovenste twee verdiepingen de achterbouw naar buiten te schuiven, extra kamers gecreëerd. Het nieuwe ontwerp aan de achterzijde verhoudt zich op een aanvullende maar ingetogen manier tot het bestaande.

OPDRACHTGEVER:
UBM Kneuterdijk BV

LOCATIE:
Den Haag

PROGRAMMA:
Hotel

ADRES:
Kneuterdijk 8

BVO:
16.000 m² transformatie

PERIODE:
2018-2021

PARTNERS:
Pieters Bouwtechniek
Valstar Simonis (installatie-advies)
Peutz (bouwfysica en brandveiligheid)
Build2live (BREEAM advies)
Bohemia (interieurontwerp)

ALLE PROJECTEN