ISS

Den Haag

Het voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. uit 1923, een ontwerp van de rijksbouwmeester ir. G.C. Bremer, is een zusje van het postkantoor in Rotterdam. Het pand is opgetrokken in representatieve overheidsarchitectuur,  gekenmerkt  door  een  traditionalistische  hoofdopzet,  gepaard  aan  een  eigentijdse decoratieve vormgeving. De centrale ligging, nabij de kruising Zeestraat, Mauritskade en Noordeinde, maakt dat dit een kenmerkend en prominent gebouw voor vele Hagenaars is. Sinds 1993 huisvest het pand het International Institute of Social Studies, een post-doctoraal opleidingsinstituut, daarvoor gevestigd in paleis Noordeinde en Hotel Wittebrug. Het instituut brengt studenten, ideeën en kennis uit het “global north and south” samen in een multi-disciplinaire setting.
Ten tijde van de verbouwing in 1993 waren monumentale waarden nog anders verankerd in de maatschappij.
Hoewel  bij  de  eigendomsoverdracht  het  complex  werd geregistreerd  als  rijksmonument,  ging  bij  de  verbouwing veel  van  de  monumentale  kwaliteiten  verloren.  Ruim  20 jaar later, het ISS is inmiddels onderdeel geworden van de Erasmus  Universiteit,  wordt  de  gelegenheid  dat  het  pand functionele  aanpassingen  behoeft  aangegrepen  om  het gebouw  nog  eens  goed  door  te  lichten.  De  ontwerpopgave omvatte  naast  de  functionele  aanpassingen  het  herstellen van de monumentale waarden van het pand en het creëren van een aantrekkelijke onderwijsomgeving

Het  entreegebied  is  toegankelijker  en representatiever gemaakt, beter passend bij het gebouw en zijn functie. Waar voor het  algemene  kleurschema  is  gekozen voor  een  ingetogen  kleuren  zijn  de centrale plekken in het onderwijsgebouw kleurrijk en thematisch ingericht. Er is door de architecten op constructieve wijze  met  zowel  de  gebruikers  als het  facilitair  bedrijf  van  de  Erasmus Universiteit samengewerkt.
Na de grondige renovatie en herinrichting was het  gebouw  bij  de  start  van  het studiejaar  2016  –  2017  weer  helemaal gereed voor gebruik.

OPDRACHTGEVER:
Erasmus Universiteit Rotterdam

LOCATIE:
Den Haag

ADRES:
Kortenaerkade 12, 2518 AX

PROGRAMMA:
Onderwijs

BVO:
15.000 m²

PERIODE:
2015 – 2016

ALLE PROJECTEN