DE NIEUWE BOOMPJES

Rotterdam

Het voormalige bijkantoor van De Nederlandsche Bank was het eerste gebouw dat na het Rotterdamse bombardement van 1940 op de Boompjes werd herbouwd. Het door architect Zwiers naar traditionalistische stijl ontworpen bankgebouw heeft om meerdere redenen een cultuurhistorische waarde voor de stad en is in 1990 tot gemeentelijk monument verklaard.

Eentien Architecten heeft in de periode 2008-2016 diverse transformatieplannen voor het voormalige bankgebouw ontwikkeld. Mede ten gevolge van de in deze periode opgetreden crisis zijn diverse hotelplannen niet tot realisatie gekomen. Het plan dat uiteindelijk wel is gerealiseerd betreft de herbestemming tot multi tenant kantoorgebouw met enkele semi publieke functies.

Bij de herontwikkeling is veel waarde gehecht aan het behoud en integratie van cultuurhistorisch belangrijke elementen. Dit zijn vooral de authentieke bank gerelateerde elementen zoals de kluizen, de monumentale staatsietrap en klantenhal, alsmede de bewaard gebleven directievertrekken, maar de grote verrassing is geweest het blootleggen van het ambachtelijk uitgevoerde betonskelet. De oorspronkelijke generieke skeletstructuur kon weer zichtbaar gemaakt worden en is door de diverse huurders in de kantoorinterieurs geïntegreerd.

Een grote ingreep was het realiseren van een nieuwe hoofdentree aan de Terwenakker, welke met de realisatie van een ondergrondse parkeergarage de belangrijkste ontsluitingszijde is geworden. De gevels verkeerden in goede conditie en hoefden nauwelijks aangepast te worden. Het als “De Nieuwe Boompjes” omgedoopt gebouw kenmerkt zich daardoor als “nieuw in een oud jasje”.

OPDRACHTGEVER:
COD

LOCATIE:
Rotterdam

PROGRAMMA:
Kantoorruimte

ADRES:
Boompjes 250, 3011 XZ

BVO:
11.250 m²

PERIODE:
2011 – 2016

PARTNERS:
Aannemer: Pleijsier Bouw
Constructeur: Zonneveld Ingenieurs
Bouwfysica/brandveiligheid: RHDHV
Installatieadviseur: IDEA
M.A. Kooiman. Cultuur historisch rapport

ALLE PROJECTEN