BETJE WOLFFSTRAAT

Den Haag

De Betje Wolffstraat is een van de voorzieningenclusters in de wijk Moerwijk, Den Haag. Het leven in de wijk is divers en multicultureel. De bouwkundige staat van de voormalige winkelplint met daarboven kleine portiekwoningen plus de overmatige parkeerdruk in de straat vroeg om een ingrijpende transformatie. Er is gekozen voor sloop-nieuwbouw, waarvoor Eentien in opdracht van Staedion een appartementencomplex met commerciële plint en ondergrondse parkeergarage heeft ontworpen. Het project staat in nauwe relatie met de door ons eerder ontworpen gevelrenovatie Betje Wolfsstraat 140-212 aan de overzijde van de straat.

De locatie is vanwege haar gunstige ligging, vlakbij tramhaltes, het Zuiderpark, winkels en horeca, geschikt voor senioren en mensen die minder goed ter been zijn. De appartementen zijn daarom gericht op deze doelgroep en o.a. bereikbaar met de lift, alle ruimtes binnen de woning zijn op dezelfde verdieping en ontmoeting tussen bewoners wordt gestimuleerd. Het woonprogramma bestaat uit 72 appartementen en variëren van 2-, 3- en 4-kamerwoningen. Naast de sociale huurwoningen komen er midden huurwoningen en woningen speciaal voor rolstoelgebruikers.

De organisatie en oriëntatie van de ontsluitingsstructuur en buitenruimtes ten opzichte van de straat en bezonning was een uitdaging. Door de woningen aan de zuidzijde te ontsluiten middels een galerij blijft de noordelijke straatgevel vrij van galerijen en wordt in de zomermaanden schaduw geworpen op de zuidelijke gevel.

De noordelijke straatgevel is in de traditie van de naoorlogse strokenbouw ontworpen. De lange gevel in deze drukke winkelstraat is als eenduidig gebaar, een klassieke stedelijke wand, opgezet en geleed door middel van een fijne ritmiek van ramen en penanten, boven een stevige maar open plint. Duidelijke, ambachtelijke architectuur als bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk.

Aan de zuidelijke leefgevel liggen de balkons tussen de galerij en de woning. Door de verkeers- en verblijfsruimten van elkaar te scheiden wordt de privacy in de woning gewaarborgd, en tegelijkertijd ontmoeting gestimuleerd. Hierdoor ontstaat een woongebouw met de beleving van collectief wonen met behoud van individuele ruimte.

OPDRACHTGEVER:
Staedion

LOCATIE:
Den Haag

PROGRAMMA:
Nieuwbouw woningen, winkels en parkeergarage

ADRES:
Betje Wolffstraat

PERIODE:
2018 – 2023

PARTNERS:
Van Wijnen
ALDI Nederland
VIAC Adviseurs

ALLE PROJECTEN