EGHW

Oud Beijerland

Voor de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard (EGHW) ontwierp Nico Brouwer van 01-10 Architecten een atypisch nieuw kerkgebouw.
De sterk groeiende kerkgemeenschap had nog geen eigen onderkomen en hield tot voor kort haar kerkdiensten in de foyer van een school voor middelbaar onderwijs. De behoefte aan een eigen kerkgebouw was groot, maar ook het programma was groot: een zaalcapaciteit van 1.000 zitplaatsen, een grote foyer en een omvangrijk programma van nevenfaciliteiten.

Toen een kavel grond aan de rand van Oud-Beijerland beschikbaar werd, bleek dit een uitermate geschikte locatie. Deze ligging biedt zichtbaarheid, een goede bereikbaarheid en een bedieningsgebied dat de gehele Hoeksche Waard omvat.

Stedenbouwkundig reageert de hoofdmassa van de kerk op de tegenover gelegen school van drie bouwlagen. Aan deze oostzijde is de kerkzaal gesitueerd. Het ontwerp is lineair ontwikkeld met de hoofdentree aan de tegenovergelegen zijde, waar zich ook het voorplein van de kerk bevindt.

De kerkzaal heeft een hoogte van ca. 10 meter; de voorbouw is in twee bouwlagen ontwikkeld met de optie om in de toekomst een derde bouwlaag toe te voegen. De gevelschil van de kerkzaal omsluit tevens de techniekruimte op het dak van de nevenruimten, die daarmee aan het zicht wordt onttrokken.

Uit financiële noodzaak is gezocht naar een efficiënte gebouwopzet. De hoofdvorm is rechthoekig en kent weinig ornamentiek. De twee primaire gevelmaterialen zijn baksteen en kunststof Rodeca panelen. Het metselwerk fungeert als een robuuste plint en symboliseert de verbinding met de aarde; de verlichte Rodeca gevel verbindt zich in haar transparantie met de hemel. In het metselwerk is een reliëf van naar binnen en naar buiten springende stenen verwerkt. Aan de zijde van de toegangsweg van de wijk is de kerkzaal voorzien van een symbolisch torentje. De Rodeca panelen van dit torentje zijn voorzien van een geschakeerde kleurfolie, een knipoog naar de glas in lood ramen van klassieke kerken. In de gevel van de kerkzaal zijn een aantal bescheiden verduisterbare raamopeningen opgenomen. Door middel van in kleur verlopende folie op de Rodeca gevel zorgen deze ramen voor een boeiend en dynamische belichting van de zaal. De foyer gevel is transparant en uitnodigend. Wanneer de gordijnen naar de kerkzaal geopend zijn, wordt vanaf het voorplein een blik tot in de kerkzaal gegund.

De kerkdiensten van de EGHW worden opgeluisterd met een volwaardige muziekband. Daarnaast is het gebouw zo opgezet dat het met een zaalcapaciteit van 1.000 zitplaatsen (de grootste akoestische zaal in de Hoeksche Waard) voor externe conferenties en muziekuitvoeringen kan worden ingezet. Om deze redenen was het noodzakelijk om een zaal te ontwerpen met hoogwaardige akoestische kwaliteiten en een hoge geluidsisolatie naar de omgeving. De oplossing werd gevonden in een dragende binnengevel van geprefabriceerd en geprofileerd beton. Deze gevelelementen voorzien zowel in de geluidsisolatie als door verstrooiing van het geluid in de ruimteakoestiek. De voor- en achterwanden van de kerkzaal zijn voorzien van geluidsabsorberende voorzetwanden. De kerkzaal is niet van een plafond voorzien; het dak is zo ontworpen dat de spanten en de ventilatiekanalen integraal onderdeel van het interieur vormen.

Het grote podium biedt plaats aan de reguliere muziekband, maar ook aan een volwaardig koor. De professionele geluids- en lichtinstallatie ondersteunen het veelzijdig en professioneel gebruik van de zaal, die inmiddels zijn kwaliteiten in het gebruik heeft bewezen.

OPDRACHTGEVER:
Evangelische Gemeente Hoeksche Waard

LOCATIE:
Oud-Beijerland

PROGRAMMA:
Kerk

ADRES:
Polderlaan, 3261 GH

BVO:
2.225 m²

PERIODE:
2016 – 2018

PARTNERS:
Van Zanten Bouw
(engineering en uitvoering)
Bouwadviesbureau van der Ven (constructief ontwerp)
Huygen (installatie adviezen)
S&W (bouwbesluit adviezen)
A&B Elektrotechniek
(E installaties)
Dekker van Geest
(W installaties)

ALLE PROJECTEN