HOGE SCHIE

Rotterdam

Door middel van een ontwikkelaarsselectie heeft de gemeente Rotterdam in 1999 de combinatie William Properties/van Omme & de Groot geselecteerd voor de herontwikkeling van de voormalige Mavo locatie aan de Burgemeester Baumannlaan/Baanweg. 01-10 Architecten (ten tijde van de selectie nog Brouwer Steketee Architecten) droeg zorg voor het winnende planconcept. Doorontwikkeling van de locatie heeft daarna nog lang geduurd. Obstakels waren de definitie van de stedenbouwkundige voorwaarden, programmawijzigingen (aanvankelijk zou een nieuw deelgemeentekantoor deel uitmaken van de ontwikkeling) en de lokale politieke tegenstellingen rond de voorgenomen planontwikkeling. De uiteindelijke planvorming is daarentegen voorspoedig verlopen.

Een belangrijke opgave was de continuering en beëindiging van de winkelpromenade en de overgang naar het achtergelegen kleinschalige woongebied. Het plan is in een vloeiende lijn vormgegeven naar de aansluitende gebieden en een belangrijke sluitsteen in de wijk geworden. Daarbij is antwoord gegeven op belangrijke aspecten als wonen in de plint, bevoorrading, openbare en private buitenruimten. Parkeren vindt plaats in een onder het plan gelegen parkeergarage; de daktuin op het dak van de winkelplint gedraagt zich als een verhoogd maaiveld voor de aanliggende woningen.

De architectuur is ingetogen en strak, met mooie details. De binnengevels, grenzend aan de daktuin, zijn uitgevoerd in behandeld Western Red Cedar; de galerijen zijn geheel in hout uitgevoerd en dragen bij aan een zachte en beschermde binnenwereld. Oplevering vond in 2010 plaats. In 2011 heeft het plan als finalist meegedongen naar de NRW jaarprijs.

OPDRACHTGEVER:
William Properties/van Omme & de Groot

LOCATIE:
Rotterdam

ADRES:
Burgemeester Baumannlaan, 3042 AD

PROGRAMMA:
92 woningen, winkels, bibliotheek

PERIODE:
1999 – 2010

ALLE PROJECTEN