NIEUW CENTRUM

Waddinxveen

Met de realisatie van het nieuwe centrumplan heeft de gemeente Waddinxveen na vele jaren van plan- en besluitvorming voorzien in een nieuw stadshart.
De combinatie van het commerciële plint met bovengelegen gedifferentieerd woningprogramma zijn een goede formule gebleken voor de realisatie van een levendig centrum.

Het centrumplan Waddinxveen is ontworpen door een consortium van vijf architecten onder leiding van een supervisor en kwaliteitsteam. 01-10 Architecten heeft vormgegeven aan bouwblok 1, het bouwblok dat direct aan de naastgelegen spoorlijn is gelegen en omvat een programma van retail, kantoren, dekwoningen en appartementen. Als gevolg van de fasering die in het project is aangebracht, konden het kantoorgebouw en de woningen aan de spoorzijde van bouwblok 1 nog niet gerealiseerd worden. 01-10 Architecten kreeg daarentegen wel opdracht om een nieuw centraal toegangsgebouw naar het centrumplan en de tijdelijke vestingmuur te ontwerpen.

Kenmerkend voor bouwblok 1 is het verhoogde maaiveld boven het winkelplint, waarvoor een hoogwaardige daktuin is voorzien. Architectuur en materialisatie van de woningen rond dit hof zijn erop gericht om de collectieve kwaliteit van deze verstilde ruimte te ondersteunen. De straatgevels geven daarentegen uitdrukking aan de pandsgewijze opzet en individuele expressie van de woningen,. Tezamen illustreren de beide architectonische en stedenbouwkundige identiteiten de boeiende dynamiek van de locatie. In het door 01-10 Architecten ontworpen bouwblok zijn een aantal bekende winkelketens gevestigd, waaronder een Jumbo en Lidl supermarkt en een Hema. Van de woningen zijn de 33 dekwoningen door Woonpartners Midden Holland afgenomen.

Het nieuwe centrum straalt de sfeer van de klassieke binnenstad uit, met een geënsceneerde structuur van losse panden en gekromde smalle winkelstraten. De vestingmuur die 01-10 Architecten voor de fasegrens heeft ontworpen, heeft niet voor niets dit ontwerpthema gekregen. Onder het gehele plan is, gebruik makend van het natuurlijke niveauverschil in het maaiveld, een parkeergarage op polderniveau gerealiseerd.

In een indrukwekkend tempo van minder dan 2 jaar heeft de bouwcombinatie Hurks-Slokker v.o.f. het omvangrijke project gerealiseerd.

OPDRACHTGEVER:
ASR Vastgoed Ontwikkeling

LOCATIE:
Waddinxveen

PROGRAMMA:
Retailprogramma, 18 appartementen, 40 dekwoningen

ADRES:
Oude Dreef, 2741 NL

BVO:
20.800 m²

PERIODE:
2008 – 2014

ALLE PROJECTEN