QX en QY

Best

Reeds enige tijd was 01-10 Architecten betrokken bij plannen voor de modernisering en transformatie van het verouderde bedrijfsterrein tot een moderne technologie campus.

Nadat het bureau eerder op basis van een onderhandse selectie was geselecteerd voor de ontwikkeling van een masterplan, werd in 2003 opdracht gegeven voor de vormgeving van het nieuwe hoofdkantoor op de locatie, aangeduid als de gebouwen QX en QY. Het plan voorzag in twee carré-vormige gebouwen, die samen het nieuwe entreeplein van de campus omsluiten.

De bijzondere ligging van de campus in de bossen van Best motiveerden het bureau om een plan te ontwerpen met een grote mate van transparantie, waardoor de beide gebouwen optimaal opgenomen konden worden in de omgeving. De besloten patio’s bieden daartegenover een beschutte pausenruimte voor de kantoorgebruikers. Omdat budgetten beperkt waren werden de gevels voorzien van een scherp geprijsde industriële gevelbeplating. De toegepaste kleuren vormen een dynamische toevoeging op de architectuur. De toegepaste lamellen benadrukken de horizontale belijning van de gevels. De beide gebouwen beschikken elk over twee kernen, waarvan er één als hoofdkern functioneert. De tweede kern is aan de wegzijde gesitueerd en kan als tweede hoofdkern worden ingericht, waarmee de beide gebouwen deelbaar zijn en kunnen worden ingericht voor deelgebruik door derden.

We zijn de landschapsarchitecte Ingeborg Thoral dankbaar voor haar mooie, literaire inrichting van het entreeplein.

LOCATIE:
Best

PROGRAMMA:
Kantoorruimte

ADRES:
Veenpluis, 5684 PC

BVO:
14.000 m²

PERIODE:
2003 – 2007

ALLE PROJECTEN