VROUWENPOLDER

Barendrecht

Woningbouwvereniging Patrimonium, Boer Bouw uit Nieuwerbrug en Montis schakelden gedrieën 01-10 Architecten in voor de vormgeving van de 96 woningen. Door deze samenwerking was het mogelijk om een integraal ontwerp te maken voor het uiteenlopende woningprogramma. 01-10 Architecten ontwikkelde een samenhangende ontwerplijn voor de 5 typen woningen. Het totale plan omvat sociale huurwoningen, koopgarantwoningen, geschakelde woningen en twee-onder-éénkap en halfvrijstaande woningen. Op basis van het beeldkwaliteitplan van RBOI ontwikkelde 01-10 woningen met een typisch tuindorp profiel met aan de straatzijde laag doorlopende kappen en op verschillende wijze geschakelde erkers. Het project is uitgevoerd met een mooie handvormsteen en in kleur geschakeerde dakpannen. De detaillering is op traditionele leest geschoeid en zorgvuldig vertaald in de bouw.

Als gevolg van de ingetreden crisis kon het laatste plandeel van dit project nog niet gerealiseerd worden. Nadat met de gemeente Barendrecht nieuwe voorwaarden voor de grondexploitatie konden worden overeengekomen, is een nieuw afgeleid type woningen voor de nog vrije locatie ontwikkeld. De 6 meter brede woningen leveren een extra ruime woonplattegrond op. De koopsom kon daarentegen door repetitie en standaardisatie verder worden gereduceerd, waardoor de kopers van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding konden profiteren. Vanzelfsprekend worden de woningen aangeboden met diverse individuele kopers opties. De aan de keuken verbonden erker kan op uiteenlopende wijze worden uitgevoerd, waaronder die met openslaande deuren naar de op het zuiden georiënteerde voortuin.

Het geheel in Revit uitgewerkte project leent zich uitermate goed voor een snelle en efficiënte toepassing op andere locaties. De plattegronden van de woningen kennen enkele slimme oplossingen, waarmee het woningtype door de ontwikkelende aannemer Boer Bouw samen met 01-10 Architecten ook kon worden ingezet voor een project in Zaltbommel. Naast de locatie in Zaltbommel staat eveneens een afgeleid project op stapel in de gemeente Alphen aan den Rijn.

OPDRACHTGEVER:
Boer Nieuwerbrug,
Montis Vastgoed
Patrimonium

LOCATIE:
Barendrecht

PROGRAMMA:
96 woningen

ADRES:
Vrouwenpolder, 2992 ZK

BVO:
16.750 m²

PERIODE:
2010 – 2012

ALLE PROJECTEN