GEORGINE SANDERSTOREN

Gouda

Met de realisatie van de Georgine Sanderstoren is de herontwikkeling rond het Springersplein in Gouda Oost voltooid. De Georgine Sanderstoren en de naastgelegen Leo Vromantoren zijn vernoemd naar het Goudse dichters-echtpaar. Beide torens hebben op hun eigen wijze een hoogwaardige architectonische expressie gekregen. Samen vormen ze een mooi en hoogwaardig duo en een baken voor de wijk. Hulde voor Woonpartners Midden-Holland dat ons de ruimte gaf om deze mooie gebouwen te realiseren.

De Georgine Sanders toren bestaat uit een commercieel plint, waarboven een gebouwde parkeervoorziening en bovenliggende appartementen. Het commercieel plint is een mooie aanvulling op het tegenover gelegen naar een ontwerp van Eentien Architecten gerealiseerd supermarktcomplex. De parkeergarage is exclusief voor de bewoners bestemd. De keuze om deze boven het commerciële plint te leggen heeft vooral een financiële achtergrond. De parkeergarage is zodanig architectonisch geïntegreerd dat deze een mooie bekroning van het commerciële plint is. De woningen zijn opgedeeld in 16 stuks 2 kamer appartementen op de tweede verdieping, waarboven een woontoren van 8 bouwlagen met 6 compacte 3 kamer appartementen per verdieping.

De 2 kamer appartementen zijn rond een omsloten patio gegroepeerd. Zij beschikken daarmee over een collectieve buitenruimte en zijn  geschikt voor speciale doelgroepen; de bovengelegen 3 kamer appartementen beschikken allen over een individuele buitenruimte. Alle appartementen zijn in het sociale huursegment gerealiseerd. Met de 2e verdieping vindt het complex stedenbouwkundige aansluiting met de belendingen aan weerszijden. De compacte toren is organisch met de onderbouw verbonden en vormt een ensemble met de Leo Vroman Toren (http://www.eentien.nl/projecten/2029-leo-vromantoren/).

De architectuur van het complex onderscheidt zich door een verfijnd en integraal patroon van metselwerk. De metselwerk kaders in de gevel sluiten aan op de prefab betonnen kaders van de Leo Vroman toren. De verdieping hoge ramen van de appartementen bieden een panoramisch uitzicht over Gouda Oost, de naastgelegen Hollandsche IJssel en het achterliggende polderlandschap.

Georgine Sanders Wikipedia

OPDRACHTGEVER:
Woonpartners Midden-Holland

LOCATIE:
Gouda-Oost

ADRES:
Sportlaan

PROGRAMMA:
49 drie-kamerappartementen,
17 twee-kamerappartementen,
parkeergarage en commerciële ruimten in de plint

PERIODE:
2014 – 2018

PARTNERS:
Studio Bouwhaven (bouw- en bouwkosten management)
SWINN (constructeur)
Van Wijnen Stolwijk (engineering en uitvoering)

ALLE PROJECTEN