01-10 Architecten heeft in het kader van een architectenselectie een ontwerpvisie ingediend voor de nieuwbouw voor Van Gelder Groente en Fruit te Ridderkerk Nieuw Reijerswaard. Belangrijk onderdeel van de opgave was de integratie van de logistieke processen met een Experience Centre.

Van Gelder is een succesvol en snel groeiend groente en fruitbedrijf op zoek naar een optimaal nieuw onderkomen, in de eerste plaats voor de primaire business op het gebied van logistiek en productie. Maar vooral ook wordt uitgekeken naar mogelijkheden tot het zichtbaarder maken van haar eigen producten en processen.

Wij hebben een groot “Glass House” ontworpen, een allesomvattende glazen kap, in de traditie van de grote Engelse botanische tuinen, tevens een generator van warmte en elektriciteit, die de overspanning vormt van maaiveld (entree en parkeren) naar productiekassen op het dak. Daaronder wordt een binnenwereld aangetroffen van terrassen en verticale binnentuinen. De grote serre vormt een buffer en intermediërende klimaatzone tussen buitenwereld en de geconditioneerde werkruimtes.