Donderdag 20 november jl. was het zover: het nieuwe centrum van Waddinxveen, Winkelcentrum Gouweplein, werd met een spectaculaire show officieel geopend. 01-10 Architecten heeft als architect van bouwblok 1 een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit nieuwe stadshart. Het duurt nog enkele maanden voordat de laatste woningen zijn opgeleverd, maar het centrumplan zal naar verwachting in februari 2015 gereed zijn. De eerste bewoners zullen nog dit jaar hun intrek in de woningen nemen.

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe commerciële centrum van Waddinxveen kent een lange geschiedenis, er is zelfs een boek over verschenen. Het is een hele prestatie dat a.s.r. vastgoed ontwikkeling erin geslaagd is om midden in de crisis het project in uitvoering te nemen. Een prestatie die niet mogelijk was geweest zonder de participatie van Woonpartners Midden Holland, afnemer van een groot aandeel huurwoningen, en Altera Vastgoed, belegger van de commerciële plint. Het is ook een prestatie van formaat dat de bouwcombinatie Hurks-Slokker CPL v.o.f. erin geslaagd is om in minder dan twee jaar dit immense plan te realiseren.

De betrokkenheid van 01-10 Architecten dateert van 2006, toen het bureau tezamen met de overige vier betrokken architectenbureaus in de architectenselectie betrokken raakte. De bureaus hebben in workshop verband, onder leiding van supervisor Jos van Eldonk, een centrumplan kunnen ontwerpen met veel architectonische variatie en tegelijkertijd een grote mate van coherentie. Met het invallen van de crisis is ook het centrumplan een tijdlang stil komen te liggen. Door ondermeer fasering van het plan kon voldoende afzet gezekerd worden en kon de bouw aanvangen. Deze fasering heeft voor het plandeel van 01-10 Architecten tot gevolg gehad dat het ontworpen kantoorgebouw aan de Dreef en de woningen aan het Spoorpad onderdeel zijn gaan uitmaken van de nog te realiseren tweede fase.

Wonen boven winkels
Het plandeel van 01-10 Architecten is gelegen aan de hoofdwinkelstraat, de Promenade. Dit plandeel bevat een Lidl en een Jumbo supermarkt, Primera, Blokker, Intertoys, ICI Paris, de ING bank en een, naar de nieuwe winkelformule opgezette, Hema. De winkels worden bevoorraad vanuit een groot inpandig expeditiehof. Boven de winkels zijn vanaf het dek ontsloten woningen gesitueerd. De pandsgewijze opzet van deze woningen is in de architectuur afleesbaar. Op de kop van het bouwblok, grenzend aan de Marktstraat, vormt een markant woongebouw met diamantvormige kapconstructie de beëindiging van de winkelstrip. De daktuin boven de winkels is hoogwaardig ingericht en is zonder twijfel een van de grootste van Nederland. Aan deze zijde hebben de dekwoningen van 01-10 Architecten een serene wit gestucte binnengevel.

Centrum Waddinxveen
Centrum Waddinxveen is een ontwikkeling van a.s.r. vastgoed ontwikkeling. Het nieuwe winkelcentrum bestaat in totaal uit meer dan 19.000 m² retail. Altera Vastgoed is de belegger van het winkelcentrum. Naast de winkels realiseert a.s.r. vastgoed ontwikkeling 260 woningen en omvat het centrumplan ook het sociaal cultureel centrum. Hierin zijn gevestigd Bibliotheek de Groene Venen, kunst- en cultuurorganisatie De Vonk, Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen en een theaterzaal. Woonpartners Midden-Holland heeft 126 woningen aangekocht waarvan voor oplevering reeds 75% is verhuurd. Een deel van de woningen valt in de vrije huursector, maar het merendeel van de woningen is bestemd voor de sociale huursector. Centrum Waddinxveen is een gezamenlijk ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten, 01-10 Architecten, rphs+ en Dittmar Architecten. De openbare inrichting en de inrichting van de daktuinen is gerealiseerd naar een ontwerp van Rijnboutt Stedenbouw en Landschap Architecten. De bouw is in handen van Bouwcombinatie Hurks-Slokker CPL vof.

Persbericht > www.centrumwaddinxveen.nl/nieuws-agenda/nieuws/2014/11/20/winkelcentrum-gouweplein-officieel-geopend

Meer informatie > www.centrumwaddinxveen.nl