Op 11 oktober 2016 is op de Springerslocatie te Gouda Oost de Leo Vromantoren opgeleverd. Alle 39 appartementen, een mix van driekamer sociale huurwoningen en vierkamer vrije sector huurwoningen waren reeds verhuurd en konden kort na de oplevering in gebruik genomen worden.

Met het doel om een landmark te realiseren voor de volledig vernieuwde wijk Gouda Oost heeft 01-10 Architecten de opdracht meegekregen om een bijzonder woongebouw te realiseren. Er is gekozen voor een generieke gevel, opgebouwd uit gezuurde prefab beton gevelbanden en zorgvuldig geselecteerde bakstenen. Door te kiezen voor een kwadrant structuur en een middenkern heeft het gebouw een alzijdige oriëntatie gekregen. Kwalitatief is geen onderscheid gemaakt tussen woningen in het sociale en vrije sector huursegment. Alle woningen beschikken over een riante buitenruimte.

Het gebouw is vernoemd naar de uit de wijk afkomstige veelzijdige dichter/schrijver/tekenaar/schilder/bioloog en hematoloog Leo Vroman. In verschillende bouwdelen van het gebouw zijn bloemmotieven en een gedicht van Leo Vroman verwerkt.

De realisatie was in handen van aannemersbedrijf van Wijnen Stolwijk, voor wie 01-10 Architecten in het BIM engineeringsproces heeft geparticipeerd.

Het project maakt deel uit van de volledige herontwikkeling van de wijk Gouda Oost. 01-10 Architecten was ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de eveneens zojuist opgeleverde Jumbo en Lidl supermarkten en de onlangs in uitvoering genomen Georgina Sanders toren.

Bekijk het project hier.