De lat lag hoog, maar nu terugkijkend kunnen we met tevredenheid concluderen dat alle ambities waargemaakt zijn. Binnen budget en op tijd heeft Melanchthon in Berkel Rodenrijs een fantastisch mooie school voor VMBO onderwijs kunnen realiseren. Op 16 september aanstaande wordt het nieuwe schoolgebouw officieel geopend.

Voor 01-10 architecten was het een bijzondere opgave waarvoor ze samenwerking zocht met Spring Architecten. Als penvoerder van de combinatie was projectarchitect Jeroen van Bekkum in staat om een bijzonder hoogwaardig en flexibel schoolgebouw te ontwerpen.
De gewenste integratie met de nieuwe woonwijk Westpolder Bolwerk vroeg om een schoolgebouw dat zich zou voegen in de beoogde beeldkwaliteit, maar mocht geen afbreuk doen aan de ambities van de opdrachtgever CVO om een modern en eigentijds schoolgebouw te realiseren.

Ondanks de krappe budgetstelling is het mogelijk gebleken om alle ambities te bundelen in een zeer flexibel onderwijsgebouw met een hoogwaardige en beeldbepalende architectuur. Met kolomvrije ruimten van 16 meter diep is het mogelijk gemaakt om flexibele onderwijsdomeinen ter realiseren. De onderwijsdomeinen zijn georganiseerd rond een compacte patio, waardoor een gangvrije school is gerealiseerd. Op de begane grond zijn de praktijklokalen gesitueerd, op de verdiepingen de leerdomeinen.

De architecten hebben een belangrijke rol vervuld in de technische engineering om de ambitie te kunnen realiseren. Ook in de gevelengineering heeft 01-10 een belangrijke rol gespeeld. De rijke toepassing van gezuurd architectonisch betonelementen geven het gebouw een bijzondere expressie. Omdat VMBO Berkroden snel groeit is reeds een casco tweede verdieping gerealiseerd; de verwachting is dat deze reeds op korte termijn zal moeten worden afgebouwd en in gebruik genomen worden.

De samenwerking met vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs, Melanchthon Christelijke Scholengemeenschap en het hele onderwijsteam was inspirerend en heeft mede bijgedragen aan dit mooie resultaat.

Ga naar dit project